Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

NOVINKY

arr328. 2. 2023 Mýdlo pro kluka a holčičku  Dva stylové dortíky – mýdla It’s a Girl v růžovo-bílé a It’s a Boy v modro-bílé barvě nově... arr331.1.2023 Nová mýdla z Mýdlárny U Dvou koček  Mýdlárna připravila 8 druhů nových mýdel plných pěstících olejů a nádherných vůní.    ... arr322.12. 2022 Černý jíl na problematickou pleťJíl je vhodný pro ekzematickou pokožku, hojení ran, mastnou a nečistou pleť. Využijete ho například... arr330. 11. 2022 Dětská mýdla z Almarasoap  Méďa, koala, papoušek a tygr - tak vypadají nová mýdla, která jsou vyrobená přímo do dětských... arr331. 10. 2022 Vzorky mýdel z Ruční mýdlárny  Na vyzkoušení jsme připravili všechna mýdla a šampony z Ruční mýdlárny jako vzorky v 30gramovém...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 147,00 Kč
skladem
naše cena 159,00 Kč
skladem

KONTAKTY

Mýdlotéka U Tří lilií
Zářecká Lhota 50
565 01 Zářecká Lhota
tel: +420 702 378 439
mydloteka@seznam.cz

ANKETA

Čím se myjete?

Mýdlem 36% Sprchovým gelem 24% Hydrofilním olejem 21% Jen vodou 19%

O MÝDLECH » Co je mýdlo a jak vzniká

 

C O    J E    M Ý D L O    A    J A K    V Z N I K Á

 

 

 

Mýdlo dopomáhá vodě k tomu, aby se  neshlukovala v podobě kapiček na povrchu pokožky.

Mýdlo tyto  kapičky narušuje.

Voda se tak dostane i do hlubokých pórů, mýdlo se nabalí kolem zrnek špíny, uzavře je v sobě a umožní vodu spláchnout.

 

 

 

 

Jak mýdlo vznikne a co je to za látku?

 

Mýdlo vznikne reakcí (tzv. zmýdelněním či saponifikací) dvou složek.

Ty je potřeba spolu za určitých podmínek smíchat.

 

Dvě základní složky:



T U K    +    H Y D R O X I D    S O D N Ý

 

 

 

 

Další zajímavé informace o mýdlech:

 

 

  • Mýdlo může vzniknout z jakéhokoliv tuku.

 

  • Veškerý hydroxid sodný s tuky zreaguje a v hotovém mýdle se již nenachází.

 

  • Nejčastěji se v ručních manufakturách  a výrobě mýdla podomácku používá metoda za studena. Principem této metody je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí (které vzniká při smíchání tuků a hydroxidu), nikoliv tepla uměle dodávaného.

 

  • Jako vedlejší produkt této reakce vznikne alkohol (glycerol), který má hydratační (zvláčňující) vlastnosti. 

 

  • U běžně vyráběných mýdel je obsah glycerínu velmi malý, ručně vyráběná mýdla většinou obsahují glycerínu 10krát více.

 

  • Do mýdel se mohou přidávat další výživné složky (med, kozí mléko, bylinky ...) a vůně.

 

 

Více o výrobě mýdla zde.