C O J E M Ý D L O A J A K V Z N I K Á
Mýdlo dopomáhá vodě k tomu, aby se neshlukovala v podobě kapiček na povrchu pokožky.
Mýdlo tyto kapičky narušuje.
Voda se tak dostane i do hlubokých pórů, mýdlo se nabalí kolem zrnek špíny, uzavře je v sobě a umožní vodu spláchnout.
Jak mýdlo vznikne a co je to za látku?
Mýdlo vznikne reakcí (tzv. zmýdelněním či saponifikací) dvou složek.
Ty je potřeba spolu za určitých podmínek smíchat.
Dvě základní složky:
T U K + H Y D R O X I D S O D N Ý
Další zajímavé informace o mýdlech:
- Mýdlo může vzniknout z jakéhokoliv tuku.
- Veškerý hydroxid sodný s tuky zreaguje a v hotovém mýdle se již nenachází.
- Nejčastěji se v ručních manufakturách a výrobě mýdla podomácku používá metoda za studena. Principem této metody je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí (které vzniká při smíchání tuků a hydroxidu), nikoliv tepla uměle dodávaného.
- Jako vedlejší produkt této reakce vznikne alkohol (glycerol), který má hydratační (zvláčňující) vlastnosti.
- U běžně vyráběných mýdel je obsah glycerínu velmi malý, ručně vyráběná mýdla většinou obsahují glycerínu 10krát více.
- Do mýdel se mohou přidávat další výživné složky (med, kozí mléko, bylinky ...) a vůně.
Více o výrobě mýdla zde.