POZOR!!! Při objednávce nad 500,-Kč od nás obdržíte malý dárek jako pozornost Smile

 

Doporučujeme:

 

E-book - vše o látkování

 

 

 

 

 

Navštivte nás i na Facebooku:

 

Vybíráme z našeho blogu:

Mýdla - vysušují, nebo obnovují

a detoxikují? Čtěte zde...


Úvod » RECEPTY (MÝDLA) » RECEPT: Mýdlo z kozího mléka


RECEPT: Mýdlo z kozího mléka

 

Dostupnost: IHNED
naše cena:
0 Kč ( Nejsme plátci DPH )

do košíku:
 ks 
NEKUPUJTE, CENA JE ZDE POUZE PROTO, ABY MOHL BÝT RECEPT VYSTAVEN NA E-SHOPU.

 

Mýdlo z kozího mléka je už doslova mezi přírodními ručně vyráběnými mýdly klasikou. Kozí mléko totiž naprosto perfektně zklidňuje a hydratuje suchou pokožku, pomáhá atopikům, lidem s lupénkou či citlivou alergickou pokožkou. Mýdlo z kozího mléka sice není na výrobu vůbec složité, ale vyžaduje svůj specifický postup...

Recept:


(cca na 10 - 12 kousků á 100 g):

  • 400 g olivového oleje
  • 290 g kokosového oleje
  • 210 g palmového oleje
  • 50 g ricinového oleje
  • 50 g mandlového oleje
  • 323 g/ml destilované vody
  • 136 g hydroxidu sodného (NAOH) při 10 % přetučnění
  • 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný)
  • výživná složka: kozí mléko (nejlépe čerstvě nadojené) - 57 ml (tj. 15%)

 

Postup:

Je třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra. Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody (pozor: NAOH sypeme do vody). Destilované vody tentokrát není celých 380 ml jako tradičně, ale pouhých 323 ml. Po vychladnutí vodní fáze a zahřátého kozího mléka (57 ml) na cca 30 stupňů Celsia totiž ještě vodní fázi (smíchaný NAOH s destilovanou vodou) nalijeme do kozího mléka a zamícháme. Teprve poté obě fáze (vodní s kozím mlékem a olejovou) smícháme za teploty cca 30 stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Hmotu poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout. Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných roštech. Poté už se můžeme vlastnoručně vyrobeným mýdlem směle namydlit :-)


Poznámka:

Doporučujeme si před samotnou výrobou zprvu důkladně prostudovat tuto knihu či se alespoň seznámit s výrobou mýdel zde. Jestliže se přece jen zatím bojíte do kozího mýdla pustit, doporučujeme vyzkoušet toto.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

comment

MjgxODg