Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


Úvod »LITERATURA A RECEPTY» RECEPT: Mýdlo na praní


        

RECEPT: Mýdlo na praní

skladem

 

Dostupnost: IHNED
Hlídací pes:
Hlídací pes
Mýdlo na praní lze používat nejenom pro ruční praní, ale také nastrouhané nebo v podobě tzv. mýdlového slizu přímo do bubnu pračky. Praní je ekologické, přičemž mýdlo prádlo vypere a zjemní, soda v mýdlovém slizu zase rozpouští tuk, změkčuje vodu, odstraňuje skvrny a desinfikuje. Díky přidané mořské soli má mýdlo také lehce bělící účinek.

Recept

(cca na 5 kousků á 200 g):
  • 450 g kokosového oleje
  • 350 g olivového oleje
  • 200 g palmového oleje
  • 10 g jemné kuchyňské mořské soli
  • 380 g/ml destilované vody
  • 150 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění
  • 1 ml extraktu z grepového jádra (není zcela nutný)
Postup:
Je třeba si rozdělit suroviny na olejovou fázi a vodní fázi. Oleje či spíše tuky rozpustíme (pozor: nezahřívat příliš, stačí teplota pro rozpuštění). Do olejového fáze můžeme přidat extrakt z grepového jádra. Poté si připravíme vodní fázi smícháním NAOH a destilované vody (pozor: NAOH sypeme do vody). Obě fáze smícháme za teploty cca 30 stupňů Celsia a mícháme (např. tyčovým mixérem), dokud se nevytvoří hustější mýdlová hmota (hustota cca krupičné kaše). Následně do hmoty vsypeme sůl a promícháme. Hmotu poté nalijeme do mýdlových forem a necháme cca 24 v teple tuhnout. Další den krájíme a optimálně 1 měsíc necháváme zrát na dřevěných roštech.

Poznámka:

Doporučujeme si před samotnou výrobou zprvu důkladně prostudovat tuto knihu či se alespoň seznámit s výrobou mýdel zde.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: