Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr327. 9. 2021 Bomby do koupele z mýdlárny ERDÉ a Levandulový dům  Dopřejte si příjemný odpočinek ve voňavé a vyživující lázni s šumivými bombami z mýdlárny ERDÉ a... arr331. 8. 2021 Keramické mýdlenky  Mýdlenky z mýdlárny Rubens jsou glazované, ručně vyrobené a na malých nožičkách. Cena za kus je... arr327. 7. 2021 Pěnové šampony  Pěnové šampony jsou jemné, našlehané, dobře se aplikují, vytvářejí hustou pěnu a není potřeba si... arr32. 6. 2021 Nové bomby do koupele  Z 6 druhů  bomb o váze 90 g a 18 druhů bomb o váze 140 g můžete nově vybírat na našem e-shopu a... arr32. 5. 2021 Mýdla Marius Fabre s novou recepturou  Palmový olej byl ve všech těchto mýdlech z Provence nahrazen slunečnicovým olejem.   Jedná se...

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 111,00 Kč
skladem
naše cena 159,00 Kč
skladem

KONTAKTY

Mýdlotéka U Tří lilií
Zářecká Lhota 50
565 01 Zářecká Lhota
tel: +420 702 378 439
mydloteka@seznam.cz

ANKETA

Čím se myjete?

Mýdlem 38% Sprchovým gelem 25% Hydrofilním olejem 20% Jen vodou 17%

O MÝDLECH » Co je mýdlo a jak vzniká

 

C O    J E    M Ý D L O    A    J A K    V Z N I K Á

 

 

 

Mýdlo dopomáhá vodě k tomu, aby se  neshlukovala v podobě kapiček na povrchu pokožky.

Mýdlo tyto  kapičky narušuje.

Voda se tak dostane i do hlubokých pórů, mýdlo se nabalí kolem zrnek špíny, uzavře je v sobě a umožní vodu spláchnout.

 

 

 

 

Jak mýdlo vznikne a co je to za látku?

 

Mýdlo vznikne reakcí (tzv. zmýdelněním či saponifikací) dvou složek.

Ty je potřeba spolu za určitých podmínek smíchat.

 

Dvě základní složky:



T U K    +    H Y D R O X I D    S O D N Ý

 

 

 

 

Další zajímavé informace o mýdlech:

 

 

  • Mýdlo může vzniknout z jakéhokoliv tuku.

 

  • Veškerý hydroxid sodný s tuky zreaguje a v hotovém mýdle se již nenachází.

 

  • Nejčastěji se v ručních manufakturách  a výrobě mýdla podomácku používá metoda za studena. Principem této metody je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí (které vzniká při smíchání tuků a hydroxidu), nikoliv tepla uměle dodávaného.

 

  • Jako vedlejší produkt této reakce vznikne alkohol (glycerol), který má hydratační (zvláčňující) vlastnosti. 

 

  • U běžně vyráběných mýdel je obsah glycerínu velmi malý, ručně vyráběná mýdla většinou obsahují glycerínu 10krát více.

 

  • Do mýdel se mohou přidávat další výživné složky (med, kozí mléko, bylinky ...) a vůně.

 

 

Více o výrobě mýdla zde.