Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr32. 6. 2021 Nové bomby do koupele  Z 6 druhů  bomb o váze 90 g a 18 druhů bomb o váze 140 g můžete nově vybírat na našem e-shopu a... arr32. 5. 2021 Mýdla Marius Fabre s novou recepturou  Palmový olej byl ve všech těchto mýdlech z Provence nahrazen slunečnicovým olejem.   Jedná se... arr322. 4. 2021 Tři novinky z mýdlárny Almarasoap  Fresh Laundry, Green tea cucumber a Lilac Blossom jsou čerstvé novinky z Almarasoap. První voní... arr327. 2. 2021 Mýdlo z lásky  Love - mýdlo se srdíčkem potěší nejen vašeho partnera (partnerku), ale můžete ho z lásky darovat... arr325. 1. 2021 Šampony pro psy  Tuhý i tekutý šampon pro vaše miláčky nově nabízíme z mýdlárny Caltha.     ...

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 119,00 Kč
skladem
naše cena 119,00 Kč
skladem
naše cena 119,00 Kč
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 111,00 Kč
skladem
naše cena 159,00 Kč
skladem

KONTAKTY

Mýdlotéka U Tří lilií
Zářecká Lhota 50
565 01 Zářecká Lhota
tel: +420 702 378 439
mydloteka@seznam.cz

ANKETA

Čím se myjete?

Mýdlem 38% Sprchovým gelem 25% Hydrofilním olejem 20% Jen vodou 17%

O MÝDLECH » Co je mýdlo a jak vzniká

 

C O    J E    M Ý D L O    A    J A K    V Z N I K Á

 

 

 

Mýdlo dopomáhá vodě k tomu, aby se  neshlukovala v podobě kapiček na povrchu pokožky.

Mýdlo tyto  kapičky narušuje.

Voda se tak dostane i do hlubokých pórů, mýdlo se nabalí kolem zrnek špíny, uzavře je v sobě a umožní vodu spláchnout.

 

 

 

 

Jak mýdlo vznikne a co je to za látku?

 

Mýdlo vznikne reakcí (tzv. zmýdelněním či saponifikací) dvou složek.

Ty je potřeba spolu za určitých podmínek smíchat.

 

Dvě základní složky:



T U K    +    H Y D R O X I D    S O D N Ý

 

 

 

 

Další zajímavé informace o mýdlech:

 

 

  • Mýdlo může vzniknout z jakéhokoliv tuku.

 

  • Veškerý hydroxid sodný s tuky zreaguje a v hotovém mýdle se již nenachází.

 

  • Nejčastěji se v ručních manufakturách  a výrobě mýdla podomácku používá metoda za studena. Principem této metody je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí (které vzniká při smíchání tuků a hydroxidu), nikoliv tepla uměle dodávaného.

 

  • Jako vedlejší produkt této reakce vznikne alkohol (glycerol), který má hydratační (zvláčňující) vlastnosti. 

 

  • U běžně vyráběných mýdel je obsah glycerínu velmi malý, ručně vyráběná mýdla většinou obsahují glycerínu 10krát více.

 

  • Do mýdel se mohou přidávat další výživné složky (med, kozí mléko, bylinky ...) a vůně.

 

 

Více o výrobě mýdla zde.