Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr324. 11. 2020 Parfémky a balzámky na rty z Mýdlárny U Dvou koček  Pět nových parfémků s neodolatelnými vůněmi snadno aplikujete pomocí roll on.   Balzámy na rty... arr38. 11. 2020 Krabičky na balzámky, krémy ...  Vyrábíte svoji kosmetiku a chcete ji něčím zajímavým doladit?   Nabízíme nové druhy barevných... arr328.10.2020 Jahodové mýdlo  Připomeňte si teplé léto s vůní slaďoučkého ovoce pomocí jahodového mýdla z mýdlárny EDRÉ. Cena... arr324. 9. 2020 Mýdla a šampony s přesličkou a sírou  Mýdlárna Caltha vyvynula nové produkty s přesličkou a sírou - mýdlo, tuhý šampon a tekutý... arr319. 8. 2020 Nová řecká mýdla  Dvě nové vůně - granátové jablko a pomeranč přibyly mezi mýdla Knossos. Cena je 33 Kč za 100... arr317. 7. 2020 Tea tree mýdlo  Novinka z Mýdlárny U Dvou koček s antibakteriálními, antivirovými a desinfekčními účinky díky... arr39. 6. 2020 Nová mýdla z mýdlárny Almarasoap  Letní novinky lákají vůněmi i vzhledem:   Cherry Blossom voní jako rozkvetlé...

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 124,00 Kč
skladem
naše cena 125,00 Kč
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 111,00 Kč
skladem
naše cena 159,00 Kč
skladem

KONTAKTY

Mýdlotéka U Tří lilií
Zářecká Lhota 50
565 01 Zářecká Lhota
tel: +420 702 378 439
mydloteka@seznam.cz

ANKETA

Čím se myjete?

Mýdlem 39% Sprchovým gelem 25% Hydrofilním olejem 19% Jen vodou 17%

O MÝDLECH » Co je mýdlo a jak vzniká

 

C O    J E    M Ý D L O    A    J A K    V Z N I K Á

 

 

 

Mýdlo dopomáhá vodě k tomu, aby se  neshlukovala v podobě kapiček na povrchu pokožky.

Mýdlo tyto  kapičky narušuje.

Voda se tak dostane i do hlubokých pórů, mýdlo se nabalí kolem zrnek špíny, uzavře je v sobě a umožní vodu spláchnout.

 

 

 

 

Jak mýdlo vznikne a co je to za látku?

 

Mýdlo vznikne reakcí (tzv. zmýdelněním či saponifikací) dvou složek.

Ty je potřeba spolu za určitých podmínek smíchat.

 

Dvě základní složky:



T U K    +    H Y D R O X I D    S O D N Ý

 

 

 

 

Další zajímavé informace:

 

 

  • Mýdlo může vzniknout z jakéhokoliv tuku.

 

  • Veškerý hydroxid sodný s tuky zreaguje a v hotovém mýdle se již nenachází.

 

  • Nejčastěji se v ručních manufakturách  a výrobě mýdla podomácku používá metoda za studena. Principem této metody je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí (které vzniká při smíchání tuků a hydroxidu), nikoliv tepla uměle dodávaného.

 

  • Jako vedlejší produkt této reakce vznikne alkohol (glycerol), který má hydratační (zvláčňující) vlastnosti. 

 

  • U běžně vyráběných mýdel je obsah glycerínu velmi malý, ručně vyráběná mýdla většinou obsahují glycerínu 10krát více.

 

  • Do mýdel se mohou přidávat další výživné složky (med, kozí mléko, bylinky ...) a vůně.

 

 

Více o výrobě mýdla zde.