Úvod » POTŘEBY PRO VÝROBU MÝDEL » Kakaové máslo
Kakaové máslo je získávané z kakaové kaše pražená, rozemletá a ohřátá hmota kakaových bobů) prostřednictvím lisování a centrifugální sílou respektivě filtrací tuků a následujícímu rafinování.
Kakaový strom Theobroma cacao L., z něhož se kakaové máslo získává, roste v 3000Km širokém pásmu okolo rovníku. Potřebuje stálou teplotu a vysokou vlhkost vzduchu včetně velkého množství srážek 3x více než průměr ve střední Evropě).
Kakao jakožto kakaové máslo obsahují více jak 300 složek. Mezi nimi jsou stimulující látky jako theobromin a kofein a mimo to také látky zlepšující náladu jako phenylethylamin, který údajně pomáhá proti depressím a žalu z nepovedené lásky. Kakao také obsahuje látky, o nichž se říká, že mají afrodisiakální účinek.
Kakaové máslo se používá díky hojně obsaženým blahodárným látkám v různých krémech a jiných kosmetických produktech, kde se často kombinuje se shea máslem. Kakaové máslo zvláčňuje pokožku a je ideální pro namáhanou a vysušenou pleť. Při mastné pleťi se moc nehodí. Hodí se také pro výrobu přírodních mýdel, kterým kromě vyživujících vlastností dodává také pevnost.
Použití: přírodní mýdla, glycerinová mýdla, krémy, tělová másla, domácí čokoláda apod.
Složení: kakaové máslo rafinované vhodné zejména do mýdel pro zmýdelnění, kde je škoda plýtvat drahým bio nerafinovaným či pro produkty, kde chcete omezit typickou vůni nerafinovaného másla, která je velmi intenzivní a často přebíjí i éterické oleje)
Hmotnost: 500 g