Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr32. 11. 2018 Zubní pasty z CalthyMýdlárna Caltha se pustila do výroby zubních past, které dlouho připravovala. Po osobní zkušenosti s... arr328. 10. 2018 Mýdlárna svaté KláryPůvodní majitelka a zakladatelka našeho e-shopu se pustila do výroby mýdel ve vlastní mýdlárně,... arr35. 9. 2018 Bambusové kartáčky CARBONPodobně jako kartáčky BAMBOO jsou štětinky tohoto kartáčku vyrobeny z bambusové celulózy, ale... arr318. 7. 2018 Farmářské mýdloRuční mýdlárna letos zařadila do prodeje novinku Farmářské mýdlo, které obsahuje české bylinky a...

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 97,00 Kč
skladem
naše cena 159,00 Kč
skladem

KONTAKTY

Mýdlotéka U Tří lilií
Zářecká Lhota 50
565 01 Zářecká Lhota
tel: +420 702 378 439
mydloteka@seznam.cz

ANKETA

Čím se myjete?

Mýdlem 40% Sprchovým gelem 26% Hydrofilním olejem 18% Jen vodou 16%

O MÝDLECH » Co je mýdlo a jak vzniká
Co je mýdlo a jak vzniká

Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid. Je to tedy tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodných roztoků...


Ne? Nerozumíte? Tak ještě jednou pro všechny "antichemiky":

Paradoxní zkrátka je, že voda sama o sobě „nevlhčí“. A tak mýdlo je smáčedlo, které dopomáhá vodě k tomu, aby se pouze neshlukovala v podobě kapiček na povrchu pokožky. Mýdlo tyto efektivně kapičky narušuje. Voda se tak dostane i do hlubokých pórů a samotné mýdlo se nabalí kolem zrnek špíny, uzavře je v sobě a umožní vodu spláchnout.


A jak tedy mýdlo vlastně vznikne a co je to za látku?

Mýdlo je vlastně solí (nebo směsí solí mastných kyselin), která vznikne reakcí, tzv. zmýdelněním či saponifikací kyseliny a zásady (hydrolýza tuků):



(ne)nasycená mastná kyselina + NAOH (hydroxid sodný)



aneb opět pro "nechemiky"; je třeba spolu za určitých podmínek a teploty smíchat:



tuk/rostlinný olej + hydroxid sodný (popř. hydroxid draselný pro tekuté mýdlo)

 

A nyní už jen pár dalších zajímavých informací:

 

  • Jako vedlejší produkt této reakce vznikne alkohol (glycerol), tzn. při této reakci vzniká z každé molekuly tuku jedna molekula glycerínu a tři molekuly mýdla.

 

  • U běžně vyráběných mýdel je obsah glycerínu velmi malý, ručně vyráběná mýdla většinou obsahují glycerínu 10krát více. Do průmyslově vyráběných mýdel se tedy glycerín (zvlhčovadlo) často musí dodatečně přidávat.

 

  • Glycerín se uvolňuje ve větší míře při výrobě mýdla tzv. za studena. Tato metoda je šetrnější než metoda za tepla a navíc ponechává mýdlu nesrovnatelně více výživných látek a vitamínů přirozeně obsažených v olejích. Metoda za studena je metoda, která se nejčastěji používá v ručních manufakturách či při výrobě mýdla ”podomácku”. Principem této metody je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí, nikoliv tedy tepla uměle dodávaného. Všechna námi prodávaná přírodní mýdla jsou touto "studenou" metodou vyráběna...

 

Více o výrobě mýdla zde.